Adrian Boioglu

Alex Mielus: Te rog sa iti faci singur o descriere pentru cititorii acestui blog. Include, te rog, si conturile / adresele pe care le consideri relevante in cazul tau.
Adrian Boioglu: Sunt jurnalist de profesie, chiar daca pentru mai bine de cinci ani si jumatate am lasat presa si Romania pentru un job in Florida, USA. In zece ani de presa am fost corespondent al Stirilor ProTV si TVR si am lucrat pentru mai multe ziare, televiziuni si posturi de radio din Constanta si pentru agentii de presa nationale. In Florida am lucrat in productie video si broadcasting, dar pasiunea mea pentru scris m-a facut sa pornesc boioglu.ro (NA: care acum redirecteaza catre boio.ro) si apoi sa-l transform in actualul boio.ro – un blog romanesc despre tehnologie presarat cu articole din diferite alte teme (calatorii, Romania, muzica etc).

AM: Ce asteptari aveai atunci cand ai intrat pentru prima data pe Internet si ce asteptari ai acum de la el?
AB: Nu imi aduc aminte momentul in care am intrat prima data pe Internet. Cu siguranta era prin 2000 sau 2002 si ma limitam la Messenger, mIRC si browsing usor. La vremea respectiva era un mod usor de a gasi si discuta cu noi/vechi prieteni. Acum nu concep viata mea fara Internet. Sunt ani de zile de cind nu am mai stat o zi fara sa fiu conectat. In cel mai rau caz imi citesc doar mail-urile. Dar programul zilnic ma face sa fiu pe Internet mai tot timpul. Asteptari? Ei bine, nu vreau decit sa am o conexiune buna si nu foarte scumpa. Nu conteaza ca este 3G sau WiFi.

AM: Cum crezi ca ar arata lumea in care traim fara Internet?
AB: Mult mai trista. Oamenii au nevoie sa socializeze si internetul te ajuta mai mult decit crezi. M-am convins de asta in momentul in care am reusit, in America fiind, sa tin legatura cu familia si prietenii ca si cum as fi trait in acelasi oras cu ei.

AM: Cum te-a schimbat la nivel uman, social si financiar intrarea in zona online?
AB: Nu cred ca online-ul mi-a schimbat situatia financiara. Este adevarat ca ultimele doua-trei job-uri le-am primit dupa ce am trimis cite un email, dar asta nu conteaza, nu? Pe de alta parte, stiu sigur ca Internetul mi-a adus o gramada de prieteni noi. Pe hateri ii ignor, dar au inceput sa apara si ei. Imi place sa stiu ca pot sa discut cu un prieten din Florida acum, peste citeva minute am o discutie cu un total necunoscut din Marea Britanie si apoi ajut un developer din China sa-si promoveze noua sa aplicatie pentru iPhone. Da, asta am facut chiar azi!

AM: Care este locul femeilor in viata online-ului romanesc?
AB: Nu fac diferente intre femei si barbati in online-ul romanesc, sau in general. M-a amuzat faptul ca atunci cind s-a lansat Google+ nu erau decit 1% femei inscrise, dar cu timpul au inceput si ele sa apara.

AM: Unde / cum vezi comertul online din Romania peste 5 ani? Crezi ca vor incepe romanii sa cumpere masiv si sa aiba incredere in cumparaturile online?
AB: Sper din tot sufletul sa se ridice calitatea serviciilor in online-ul romanesc. Am facut recent o analiza a comertului online romanesc si am fost neplacut surprins de modul in care inteleg romanii sa discute cu un client. In cumparam de pe net totul in afara de mancare si haine si am fost mereu multumit.

AM: Cateva cuvinte despre media din Romania? Cand crezi ca vom scapa de „manelizarea” ei si de jurnalele pline de omoruri, violuri sau jafuri in prime time?
AB: Jurnalele cu crime nu sunt noi si nu vom scapa de ele niciodata. Peste tot in lume sunt prezente la TV si faptul ca ele apar in media nu le face sa nu mai existe. Am senzatia ca odata cu aparitia televiziunilor de stiri in Romania, de cativa ani incoace a scazut calitatea actului jurnalistic. O pun pe seama crizei si a faptului ca jurnalistii sunt prost platiti, iar patronii vor cantitate si nu calitate.

AM: Care a fost cel mai ciudat loc de munca pe care l-ai avut?
AB: Nu am avut locuri de munca ciudate, dar ca si jurnalist am ajuns prin tot felul de situatii iesite din comun: de la morga la incendii prin Delta Dunarii si pina la zone in carantina. Am fost primul jurnalist din Romania care a ajuns in gospodaria in care s-a declansat prima Gripa Aviara. Da, am fost chiar in linga cotetul cu pasarile bolnave. Lucram pe atunci la TVR si dupa o stire de noapte au urmat doua luni de isterie generala in toata lumea.

AM: De ce crezi ca in Romania nu prea avem servicii normale (nu zic de calitate), iar oamenii care sunt platiti – fie din banul public, fie in regim privat – isi bat joc de cei carora ar trebui sa le presteze acele servicii?
AB: Pun si asta pe seama crizei dar si a mentalitatii romanesti. Daca, probabil, criza o sa dispara in cativa ani, mentalitatile nu se schimba asa de usor.

AM: Te-ai gandit vreodata sa te muti definitiv din Romania? Da-mi si argumentele, pro sau contra.
AB: Da, m-am gandit si probabil ca o voi face daca mi se ofera o cale legala si un job bun acolo unde vreau. M-ar tine in tara doar faptul ca aici am familia si prietenii. Dupa ce traiesti cinci ani si jumatate printre americani si oameni de pe tot globul incepi sa vezi cu alti ochi Romania si pe unii oameni care traiesc aici.

AM: Ce i-ai recomanda unui tanar care s-a decis sa intre / sa lucreze in mediul online?
AB: Depinde ce inseamna mediu online. Tinerii de azi cresc alaturi de computere de la varste tot mai mici. Eu nu aveam un Mac in casa asa cum au nepotii mei de la 2 ani. Sunt convins ca viitorul va fi legat de internet, indiferent de Job. Cred ca pentru o persoana care vrea sa lucreze in online conteaza foarte mult sa stie limba engleza foarte bine si sa isi faca meseria cu pasiune. restul vine de la sine.

AM: La final te voi ruga sa recomanzi cititorilor care poposesc pe pagina acestui interviu 3 oameni (sau proiecte) pe care ar trebui sa-i (sa le) urmareasca in online.
AB: Imi e greu sa recomand doar trei persoane, dar am sa-i numesc pe: John Gruber, Marco Arment si Dan Benjamin.