Dan Paul

Alex Mielus: Te rog sa iti faci singur o descriere pentru cititorii acestui blog. Include, te rog, si conturile / adresele pe care le consideri relevante in cazul tau.
Dan Paul: Aici ar fi trebuit sa imi fac singur o descriere. E greu. Pot spune ca sunt pasionat de iPhone, de gadgeturi in general. Imi place sa scriu si imi plac lucrurile de calitate. Am o familie care ma completeaza si sper ca fiului meu sa nu ii mai fie atat de greu sa razbeasca in viata. Detest prostia si aroganta!

AM: Ce asteptari aveai atunci cand ai intrat pentru prima data pe Internet si ce asteptari ai acum de la el?
DP: Prima data am intrat pe internet prin 1995 cred. Atunci era „era” dial-up sau ADLS pentru firmele mai instarite. Nu se punea problema la acea vreme de descarcat fisiere. Navigarea pe web era principala ocupatie. Acum, in 2011, ma astept ca internetul sa mearga din ce in ce mai repede, sa fie cat se poate de accesibil pentru toata lumea si sa se dezvolte modalitatile de stocare on the cloud. Comunicarea si socializarea sunt reguli obligatorii pentru internetul din ziua de azi.

AM: Cum crezi ca ar arata lumea in care traim fara Internet?
DP: Pfoai, dezastru. Sunt momente cand se intrerupe conexiunea la internet din diverse motive si atunci ma simt legat de maini si de picioare. Nu mai pot comunica, nu ma mai pot informa. Devin total debusolat si nu imi mai gasesc locul. Caderea internetului o aseman astazi cu lipsa curentului electric.

AM: Cum te-a schimbat la nivel uman, social si financiar intrarea in zona online?
DP: La nivel uman am invatat doua lucruri: nu poti face educatie altora pe internet si nu poti avea niciodata ultimul cuvant. Social… aici e o problema. Dependenta de comunicare, de internet, de socializare dauneaza vietii de familie. Obisnuiesc sa ma „conectez” la calculator cam mult si de aici vin si reprosurile ca neglijez aspectul familial. Poate din acest motiv mi-am si creat ca motto pe blog: „iPhone ruined my social life”. Pe partea financiara, inca mai astept sa se umple conturile cu gologani :)

AM: Care este locul femeilor in viata online-ului romanesc?
DP: Pe online suntem toti la fel. Disimularea este o meteahna a internetului. Aici nu mai exista inhibitii frustrari sau complexe. Aici suntem toti egali. Pot fi acum la fel de bine si o femeie care raspunde la aceste intrebari. Diferenta o face gradul de pregatire, inteligenta si limba romana. Deci femeile ar trebui sa se simta mai egale cu barbatul ca nicaieri altundeva.

AM: Unde / cum vezi comertul online din Romania peste 5 ani? Crezi ca vor incepe romanii sa cumpere masiv si sa aiba incredere in cumparaturile online?
DP: Comertul on-line, ca si cel „stradal” este in stransa legatura cu veniturile si cu educatia. Daca doar una din cele doua conditii nu se indeplineste nu am facut nimic. Poti avea bani cu sacii dar sa nu fii educat sa respecti munca celui de langa tine si sa dai bani pe produsul lui. La fel si cu educatia. Am scoala, sunt educat dar nu am bani si atunci sunt nevoit sa apelez la piata neagra pentru ca e mai ietfin. E un cerc vicios.

AM: Cateva cuvinte despre media din Romania? Cand crezi ca vom scapa de „manelizarea” ei si de jurnalele pline de omoruri, violuri sau jafuri in prime time?
DP: La intrebarea precedenta atingeam problema educatiei. Aici se pune din nou. Cred ca trebuie sa treaca generatii intregi ca sa se spele mizeria de acum. Am fost o natie indobitocita la nivel cultural. Am scos muncitori fara educatie pe banda rulanta pentru ca era mai sigur pentru regimul Ceausist. Fara pretentii… muncim, nu gandim. Mai avem de tras pana ne curatam. Nu cred ca prindem noi!

AM: Care a fost cel mai ciudat loc de munca pe care l-ai avut?
DP: Nu am avut multe locuri de munca. Mi-a placut sa am un job stabil. La Libertatea am stat din 1995 pana in 2004. Acum lucrez la Star. Sunt aici din 2004. Nu pot raspunde la intrebarea asta.

AM: De ce crezi ca in Romania nu prea avem servicii normale (nu zic de calitate), iar oamenii care sunt platiti – fie din banul public, fie in regim privat – isi bat joc de cei carora ar trebui sa le presteze acele servicii?
DP: Dupa cum vezi totul se invarte in jurul educatiei, instruirii si teoriei cu omul potrivit la locul potrivit. Viata plina de probleme ne-a fortat sa „stim” sa facem de toate. Avem impresia ca ne pricepem sa punem fainata si sa fim chirurgi in acelasi timp. Mie imi place sa apelez la oameni specializati pe domeniul respectiv cand am o problema chiar daca sunt convins ca as invata sa ma descurc si sa rezolv „defectiunea” de unul singur.

AM: Te-ai gandit vreodata sa te muti definitiv din Romania? Da-mi si argumentele, pro sau contra.
DP: M-am gandit. Acum e cam tarziu. Am 37 de ani, un baiat de 4 ani si multe lucruri care ma leaga de locul asta. In plus aici am invatat sa ma descurc. E adevarat ca ma lovesc zilnic de nesimtire, mizerie dar stiu sa le ignor si stiu ca aici pot pune mana pe un telefon sa ma ajute cineva. In strainatate esti singur, esti privit ca o paria. Toti pe care ii stiu plecati le-a mers rau o buna perioada de timp, ani de zile. Umilinte, saracie si alte lispuri. Poate sunt putin mai conservator dar asa vad eu lucrurile.

AM: Ce i-ai recomanda unui tanar care s-a decis sa intre / sa lucreze in mediul online?
DP: I-as recomandata in primul rand sa se documenteze. Suferim de o lipsa de documentare majora. Internetul iti ofera nenumarate posibilitati de instruire. Trebuie doar rabdare si interes. In plus nu trebuie sa ne fie frica sa intrebam! Pe internet este concurenta dar este loc pentru toata lumea. Am detestat intotdeauna limbajul golanesc si atitudinile murdare. Din pacate astea prind bine pe on-line-ul romanesc pentru ca dau impresia de ceva inedit. Nu va lasati inselati! E multa lume care prefera calitatea in loc de cantitate!

AM: La final te voi ruga sa recomanzi cititorilor care poposesc pe pagina acestui interviu 3 oameni (sau proiecte) pe care ar trebui sa-i (sa le) urmareasca in online.
DP: In general recomand doar ce testez sau ce stiu ca merita. De aceea va indemn sa stati aproape de site-ul mobilissimo.ro, sau sa va bucurati ochiul cu niste fotografii excelente ale lui ostafi.ro si, nu in ultimul rand, sa va abonati la RSS feed-ul lui boio.ro.