Am urmarit mai multe domenii suspendate pe data de 19 martie 2008 (singurul exemplu pe care-l dau este search.ro ). Suspendarea expira dupa 3 luni.
In mod logic, ele ar fi trebuit sa fie puse din nou pe piata ca domenii libere, incepand cu 19 iunie 2008. Asta in cazul in care nu existau litigii in curs (nu existau ;) ) sau firmele care au detinut domeniile nu si-ar fi updatat datele (ceea ce nu este cazul, motivul suspendarii fiind inexistenta firmelor ce detineau domeniile in cauza :) ).
Vad insa ca respectivele domenii sunt inca suspendate, iar lista de domenii suspendate nu mai este accesibila via web. Nu numai ca nu este accesibila, dar a fost scoasa si din meniul principal al siteului. Nu mai este accesibila din data de, ghiciti (?), 19 iunie 2008. Edit: Este insa accesibila via archive.org – meniul din stanga, „Cazuri de Dispută”.
Intrebarea mea este:
Cand vor fi repuse spre vanzare acele domenii?
Pentru cei paranoici (asa, ca mine :) ) o alta varianta a acestei intrebari:
Vor fi puse vreodata aceste domenii pe piata? Are cineva interesul de a nu fi puse pe piata?
Edit: Am trimis un mesaj catre RoTLD chiar de pe pagina lor de contact, intreband ce se intampla cu aceste domenii. Sa vedem ce-mi raspund.
Edit 2: Iata si raspunsul. Vag si totodata partial fals.
„acel care face sesizarea este cel indreptatit sa le ia, ceea ce se va si intampla”
Ceea ce spun ei este total fals. Cunosc cel putin 1 caz in care domeniul a fost luat de altcineva, nu de cel care a depus sesizarea: david.ro
N-o sa-ti raspunda nimic, coruptia e la ea acasa la ROTLD. Si eu am facut cerere pentru un astfel de domeniu (proprietar firma inexistenta) care conform regulamentului ROTLD ar fi trebuit suspendat pana acum, dar nu s-a intamplat nimic. Nu s-au obosit sa-mi raspunda la nici un email pana acum dar sunt convins ca anumite publicatii din presa centrala vor fi interesate de subiectul asta. Mai astept cateva zile si trec la planul B.
Ghici ce s-a intamplat ieri … Aproape toate domeniile pe care pusesem si eu ochii au fost cumparate. De cine? De o firma care se ocupa cu inregistrarea de domenii
, deci un partener RoTLDpe .eu (deci cunoscatori in ale inregistrarilor de domenii) ;)Din cele 10 domenii (nu erau orice fel de domenii, ci nume rasunatoare) urmarite de mine, 9 au fost luate de ei:
touch.ro
cinemania.ro
group.ro
mp3.ro
dot.ro
about.ro
search.ro
try.ro
ck.ro
Sa fie o coincidenta? Nu. Eu nu cred in astfel de coincidente.
Intre timp am aflat si cine este Bogdan Surdu. Fost admin la RDS, un tip bun in Linux si administrare servere. Nu stiu de ce dar imi vine greu sa cred ca nu are conexiuni si la RoTLD :-S
In fine, poate-s eu nebun.
In orice caz … bune achizitii, Tim :)
Am vazut si eu ca s-au inregistrat toate. Oricum tu ai pus ochii pe ele cand deja erau suspendate (in lista de domenii suspendate a ROTLD). Probabil au fost suspendate la cererea lui Bogdan Surdu asa ca el le-a luat conform regulamentului ROTLD. Si tu puteai gasi astfel de domenii, acum e aproape imposibil pt ca datele detinatorilor sunt private.
In regulament nu se specifica nimic despre faptul ca omul care sesizeaza RoTLD privind inexistenta firmelor ar fi singurul indreptatit sa le ia. Dupa cum am zis si in post: david.ro a fost luat de catre un coleg de-al meu. NU el a facut sesizarea.
Am urmarit si eu domeniile alea in special dot.ro si search.ro si am vazut ca au fost inregistrate de acest Bogdan Surdu. Si mie mi se pare o coincidenta prea mare. Ori se pricepe ori are smecherii la RoTLD. Da-i un ping poate raspunde si el aici sa ne lumineze si pe noi cum a facut.
Sper din tot sufletul sa puna taxa anuala de vreo 50-100 EUR sa vedem atunci cum pica toate :)
Cred ca Cineva are dreptate. Acea persoana care sesizeaza trebuie sa aduca dovada de la Camera de Comert ca firma care a inregistrat domeniile nu mai exista, apoi apare perioada de 90 de zile in care RoTLD incearca sa contacteze vechiul proprietar iar apoi normal ar trebui sa fie libere si sa fie inregistrate „primul venit, primul servit”. Insa partea proasta e ca nu devin libere imediat in ziua in care ar trebui.
Probabil ca prietenul tau cu david.ro a avut noroc. Posibil ca persoana care a facut sesizarea sa nu mai fi fost interesat.
A si am uitat sa spun ce mi s-a parut foarte ciudat. Toate au data de inregistrare 01.01.1996 si din cate stiu eu asta e data pe care o au domeniile suspendate.
Am sa va explic in curand cum fura cei de la ROTLD domenii .ro prin diversi interpusi. Oricum nu e cazul celor din lista prezentata pt ca stiu mai multe detalii si despre domeniile astea. N-o sa va vina sa credeti ce tupeu nesimtit au indivizii astia platiti din banii nostri.
Adi mi se pare stupid ca omul care face sesizarea sa aiba exclusivitate pentru a cumpara. Am si spus asta.
Iar prietenul meu nu a avut noroc cu david.ro. Pur si simplu a fost domeniul liber in ziua imediat urmatoare termenului de 3 luni de suspendare.
Cineva daca postezi pe un blog da ping sau da-mi un email ca sa citesc si eu ;) Merci.
Da, este foarte adevarat ca eu am reusit sa iau respectivele domenii de la RoTLD, da nu am nici o legatura cu RoTLD, chiar sunt la cutite cu ei (si in special cu Dl. Staicut cu care am niste meciuri de pe vremea cind lucram la RDS ca i-am stricat jucariile prin care abuza sistemul).
Sumar ce am facut eu pina acum:
1. Faci o notificare catre RoTLD in care aduci dovezi cum ca detinatorii nu mai exista si nu mai au drepturi asupra domeniilor (eu am depus la registratura ICI un dosar cu peste 100 de pagini pe aceasta tema)
2. Te certi cu ICI care refuza sa investigheze problema
3. Faci notificari catre IANA, ministerul telecomunicatiilor si toate autoritatile care le gasesti, pentru ca ICI este stat in stat si nu asculta de nici o regula, nici chiar de cele facute de ei
4. Dupa mai multe luni de notificari si amenintati, ICI suspenda 10 domenii pe care eu le-am reclamat
5. ICI scoate de pe pagina de web cazurile de disputa si intrebari de la sectiunea FAQ privind procedura in cazul in care un domeniu este detinut de o firma care nu mai exista
6. ICI atribuie catre o persoana fizica (cetatean german) restul de domenii pe care eu le-am reclamat si pentru care eu am dus dovezi ca firmele nu mai exista
6. Primesc raspunsuri in 3 peri de la ICI, ministerul telecomunicatiilor, IANA
7. Introduc actiune in justitie impotriva ICI si a procedurilor lor. Termen de judecata 15 Septembrie
8. ICI schimba sistemul de whois pentru a ascunde odata si pentru totdeauna datele detinatorilor
Eu am inceput acest meci cu ICI in Nov 2007, am primit 9 domenii in Iunie 2008 pe baza principiului primul venit primul servit pentru ca le-am demonstrat ca respectivii detinatori nu mai exista. Pina la aceasta data am cheltuit peste 10.000 de EUR pe avocati, notificari, traduceri etc.. si inca nu a inceput procesul, care eu estimez ca o sa dureze cel putin 1-2 ani mai ales ca este implicat si un cetatean german.
Eu sunt pentru un sistem cu plata anuala, care se auto-reglementeaza, dar atita timp cit Dl. Staicut dispune administrarea domeniilor .ro dupa cum vrea el fara sa raspunda in fata nimanui, eu ma voi judeca cu el.
La un moment dat voi face publice toate documentele care le-am schimbat cu ICI, dar momentan astept derularea procesului.. sa vedem ce iese.
Mea culpa in cazul asta Tim.
Cel putin la prima vedere (am vazut secventele cu bungee-ul de pe blogul tau :) ) nu mi-ai parut a fi un „rechin”, dar luand ZECE domenii deodata, toate suspendate + fazele din iunie 2008 cu scoaterea cazurilor de disputa … toata treaba era cat se poate de suspecta.
Punctele 5 si 8 din lista ta sunt cele mai marsave si mi-au intunecat efectiv mintile :-S E furaciune pe fata …
Si da, si eu sunt pentru un sistem cu plata anuala! Poate in felul asta mai dispar din „webmasterii” care tin domenii doar de dragul de a le tine.
Cam tot ce a facut RoTLD in 2008 a fost sa-si acopere curu, pentru ca dupa cum zicea un bun prieten: o hirtie cu numar de inregistrare face minuni.
La mail-uri sau la fax-uri nu o sa-ti raspunda, dar daca ai o hirtie cu numar de inregistrare trebuie sa-ti dea un raspuns.. si eu i-am presat din plin pe toti cu astfel de hirtii.
Eu m-am agitat si mai tare dupa ce i-am vazut ca au inceput sa scoata de pe site diverse chestii, asa ca am bagat actiunea in justitie ca de vorba buna nu e loc.
Cind o sa dispara Staicut, o sa avem si transparenta la .ro.. pina atunci slabe sanse :(
Puteam sa am si eu show-uri cu ei. Cum nu am puterea financiara pentru a sustine un proces m-am lasat pagubas de n ori pana acum.
Bafta.
O sa avem transparenta cand nu vor mai fi domenii bune. La cum merg lucrurile in Romania peste vreo 5-10 ani estimez eu.
Tim, hai ca nu e chiar asa. Ce vrei tu e imposibil si ilegal. Una la mana, oamenii au platit domeniile alea in 96. Nu conteaza ce fac cu ele sau daca le folosesc, le-au platit. Apoi, firma respectiva, hjs.net, chiar exista. In Romania este Internet Service Romania. Tu vrei sa pui mana pe 70 de domenii premium de genul bucuresti.ro a.ro, ro.ro si asa mai departe. Cam toti webmasterii le stiu. Insa ma indoiesc ca vei putea sa faci asta. In plus, nu vad nici un motiv legal pentru care ROTLD ti le-ar da tie. In mod normal trebuie sterse, si se aplica regula primul venit primul servit. Nu vad de ce ai avea tu preemtiune pe http://www.ro.ro de exemplu, sincer.
Este stupid. Si mai nou nu mai este asa. Se scot in open. Nu vad de ce la ROTLD regula ar fi diferita fata de Verizon de exemplu. Domeniul trebuie sters si lasat pe primul servit, sau scos in licitatie, cum se face la .me ca extensie. Nu vad de ce unu tare-n avocati ar avea dreptul sa le ia primul.
Daca domeniile sunt in litigiu e normal sa fie suspendate si sa ramana asa pana se termina toate „procedurile”.
Daca ai dovada ca un domeniu aflat in litigiu ar trebui sa fie al tau poti sa o prezinti. Dupa cum ai vazut, de rezolvarea cazurilor de acest gen nu se ocupa ROTLD in mod direct.