Tocmai ce ma uitam astazi la browserul pe care-l folosesc de ceva vreme pentru navigare: Firefox. Si asa mi-a venit ideea acestui post :)

Toate cele 10 addonuri pentru Firefox sunt virus-free si, dupa cum am zis si in titlu, sunt foarte utile. Sunt ferm convins ca mai sunt alte zeci (poate sute) de alte addonuri care sunt la fel de utile, dar eu le prezint (in ordine alfabetica) doar pe cele pe care le si folosesc.

Un element important: doua addonuri, dintre cele prezentate de catre mine, care „destabilizeaza” un pic Firefoxul, sunt Sxipper (atunci cand pagina se incarca sau este complet incarcata, Sxipper „cauta” formulare pe care ar putea sa le invete sau sa le completeze) si Xmarks (atunci cand are loc sincronizarea automata a bookmarkurilor intre ce aveti pe calculator si ce ati salvat pe serverul lor).

Dand click pe unul dintre urmatoarele 10 linkuri din acest meniu veti fi „transportati” automat catre descrierea acelui addon.

ColorZillaDummy LipsumFirebugFiresizerMeasureItScreengrabSearchStatusSxipperVideo DownloadHelperXmarks

ColorZilla

ColorZillaEste un addon cu ajutorul caruia puteti afla imediat codul HEX oricarei culori dintr-o pagina web.

Sa presupunem ca aveti de facut un site / banner / etc si vreti sa folositi musai acea culoare pe care ati vazut-o pe siteul X. Apasati iconita ColorZilla faceti click pe culoarea respectiva si voila, aveti langa iconita Colorzilla codurile de culoare RGB si HEX.

Dummy Lipsum

Dummy LipsumCu ajutorul addonului Dummy Lipsum se pot genera paragrafe de text „chioare”. Acest text este folosit doar pentru vizualiza un spatiu care ulterior va fi umplut de text real in designul tau.

Exista optiunea ca paragrafele de text sa fie incadrate sau nu de tagul html corespunzator paragrafului: <p>text</p>

Firebug

FirebugFirebug ofera o gramada de tooluri de webdesign in timp ce navighezi in Firefox. Poti edita, debug, monitoriza CSS-ul, HTML-ul si codul JavaScript in timp real in orice pagina te-ai afla.

Orice element va fi aratat extrem de clar pe pagina (fie ca e un div, fie ca e o poza sau doar un simplu link) si vei avea de asemenea explicat mecanismul prin care se ajunge ca acel element sa arate asa cum e el in pagina.

Firesizer

FiresizerCel mai bun, cel mai exact si cel mai simplu de folosit addon pentru a redimensiona fereastra browserului.

Extrem de util la webdesign atunci cand creezi un template. Vei vedea exact cum va arata pagina ta pe un monitor wide, la rezolutie 1024×768 (pentru monitoarele si calculatoarele mai vechi) sau la rezolutia standard 1280×1024.

Contentul tau de unde incepe daca vezi pagina pe un monitor wide? E prea mare headerul pentru rezolutia 1024×768? Cu acest mic addon vei putea sa vizualizezi in browser pagina ta la orice rezolutie, nefiind nevoie sa schimbi rezolutia monitorului tau.

MeasureIt

MeasureItCu ajutorul addonului MeasureIt puteti masura in pixeli, direct pe pagina, orice element vreti. Este mic isi face treaba brici si este foarte util atat webdesignerilor, cat si dezvoltatorilor de aplicatii web.

Screengrab!

ScreengrabFace exact ce spune si numele: screen grab :) Salveaza in format .jpg sau .png pagina curenta sau elemente din pagina curenta.

Poate salva intreaga pagina, portiunea vizibila din ea sau ceea ce selectati voi din pagina pentru a fi salvat.

SearchStatus

SearchStatusEste un addon ce nu ocupa decat putina memorie. In schimb va arata anumite caracteristici SEO generale ale paginii pe care va aflati: PageRank, Compete Rank, Alexa Rank si mozRank.

La un click-dreapta departare (in meniul SearchStatus, indicat de un semn asemanator cu @) se afla alte prajiturele pentru cei interesati de SEO: pagini indexate si IBL in cele 3 mari motoare de cautare (Google, Yahoo si Bing), whois, meta taguri, siteul de-a lungul vremii in archive.org, un sumar al linkurilor de pe acea pagina si un element care mie imi e de folos: „Highlight NoFollow Links” (prietenii stiu de ce :) ).

Sxipper

SxipperAcest addon este recomandat in cazul in care sunteti singurul utilizator al calculatorului pe care il instalati. El retine numele de utilizator si parolele tale pe toate siteurile pe unde cutreieri. Mai mult: completeaza formularele de inscriere pe siteuri in baza unor profile prestabilite completate in prealabil de catre tine.

In cazul in care ati folosit pana acum sau folositi RoboForm si vreti sa treceti la Sxipper, acesta va ofera posibilitatea de a importa parolele si profilele din RoboForm.

Video DownloadHelper

Video DownloadHelperEste un addon care salveaza filmele de pe net (gen YouTube, Trilulilu, Vimeo, Google Video, etc), care au extensia .flv, si (in varianta platita) converteste acest .flv in formatul dorit de catre tine: .avi sau .mpg.

De asemenea poate fi setat ca atunci cand descarci un videoclip de pe un site acesta sa fie convertit automat.

Xmarks

XmarksTrebuie sa specific un lucru de la bun inceput: Xmarks are momente in care incetineste functionarea Firefox-ului.

Insa acest addon este extrem de util. Stocheaza pe serverele lui bookmarkurile tale si le sincronizeaza automat sau atunci cand ii spuneti acest lucru. Sa explic acum de ce este util si cam cum functioneaza.

Sa presupunem urmatoarele: la serviciu si acasa aveti cate un calculator pe care lucrati. De asemenea aveti si un laptop pe care-l luati cu voi in calatorii. Sa presupunem de asemenea ca, atat timp cat ati fost la serviciu, ati salvat 10 linkuri catre pagini pe care le-ati placut/descoperit.

N-ar fi frumos ca pe toate cele 3 sa puteti avea TOATE bookmarkurile voastre (deci si bara de selectie rapida!), inclusiv cele 10 linkuri salvate cat timp erati la munca? Asta face Xmarks. In momentul cand ajungeti acasa si deschideti Firefox, Xmarks va sincroniza bookmarkurile de pe server cu cele de pe calculator, astfel aparand si cele 10 linkuri.

Voi ce addonuri folositi? Pe care dintre ele le-ati recomanda?