Alex Mielus: Te rog sa iti faci singur o descriere pentru cititorii acestui blog. Include, te rog, si conturile / adresele pe care le consideri relevante in cazul tau.
Cristian China Birta: –
AM: Ce asteptari aveai atunci cand ai intrat pentru prima data pe Internet si ce asteptari ai acum de la el?
CCB: Cand am intrat prima data pe internet nu aveam nici o asteptate. Caci habar nu aveam ce sa ma astept de la el :)) Era prin 1996, asa ca atitudinea mea era de inteles :D Acum nu mai astept nimic de la internet, iau de-a gata :)) Serios vorbind, astept o mai mare responsabilizare a celor care folosesc internetul cu prea multa patima, ca sa zic asa.
AM: Cum crezi ca ar arata lumea in care traim fara Internet?
CCB: Fara suparare, dar refuz sa raspund la astfel de intrebari :)) Pentru ca asa cum nu putem concepe viata pe pamant fara fete frumoase, asa nu o putem concepe fara internet. Sigur ca se poate trai si fara fete frumoase, dar unde mai este fun-ul? :))
AM: Cum te-a schimbat la nivel uman, social si financiar intrarea in zona online?
CCB: Buna intrebare … La nivel uman am devenit mai responsabil, pentru ca mi-am dat seama ca ceea ce fac eu atinge multi oameni si ca am o responsabilitate fata de ei. La nivel social am cunoscut multi oameni, iar cu unii simt ca o sa raman prieten toata viata :) Financiar s-au schimbat lucrurile cand am luat decizia strategica de a ma focusa doar pe businessul 2.0. Schimbat in bine, fireste :))
AM: Care este locul femeilor in viata online-ului romanesc?
CCB: Asa cum ai formulat-o intrebarea suna cam ciudat :)) Daca imi dai voie sa o nuantez, cred ca te refereai la faptul ca sunt mai putine fete decat baieti care iau in serios bloggingul. Explicatia mea de cavaler 2.0 este ca fetele stau mai mult si analizeaza oportunitatea de a se implica sau nu, dar si ca o sa o faca, atunci sa ne tinem bine :))
AM: Unde / cum vezi comertul online din Romania peste 5 ani? Crezi ca vor incepe romanii sa cumpere masiv si sa aiba incredere in cumparaturile online?
CCB: Trendul este crescator. Nu prea stiu ce inseamna sa cumperi masiv, dar cred ca plata online se va folosi din ce in ce mai mult. Nu stiu daca in 5 ani va ajunge sa depaseasca rambursul, dar putem doar spera :)
AM: Cateva cuvinte despre media din Romania? Cand crezi ca vom scapa de „manelizarea” ei si de jurnalele pline de omoruri, violuri sau jafuri in prime time?
CCB: Nu vom scapa niciodata de asa ceva. Mai bine sa ne obisnuim cu asta, in sensul ca ar trebui sa ignoram mizeriile si sa ne ocupam de altceva, mai frumos, ca zau ca este de unde sa alegem.
AM: Care a fost cel mai ciudat loc de munca pe care l-ai avut?
CCB: In liceu am imbuteliat sucuri in Timisoara :))
AM: De ce crezi ca in Romania nu prea avem servicii normale (nu zic de calitate), iar oamenii care sunt platiti – fie din banul public, fie in regim privat – isi bat joc de cei carora ar trebui sa le presteze acele servicii?
CCB: Sunt cazuri si cazuri. Sigur ca in majoritatea cazurilor e asa cum zici tu. Explicatia este una ce tine de simtul responsabilitatii in fiecare din noi. Suntem extrem de putin responsabili cu ceea ce avem de facut si asta e dureros la nivel de natiune.
AM: Te-ai gandit vreodata sa te muti definitiv din Romania? Da-mi si argumentele, pro sau contra.
CCB: M-am gandit, ca orice roman. Dar nu am facut-o niciodata. Argumentul meu este unul simplu: am ales sa imi construiesc viata aici. Daca am gresit sau nu, doar viitorul o va spune …
AM: Ce i-ai recomanda unui tanar care s-a decis sa intre / sa lucreze in mediul online?
CCB: Sa stie ca succesul peste noapte dureaza, in media, cam 10 ani :D
AM: La final te voi ruga sa recomanzi cititorilor care poposesc pe pagina acestui interviu 3 oameni (sau proiecte) pe care ar trebui sa-i (sa le) urmareasca in online.
CCB: Pentru a nu fi acuzat ca tin partea cuiva, recomand sportlocal.ro, blogdebere.ro si blogaliinitiative.ro :))
multam de oportunitatea de a ma arata mai destept decat sunt in realitate :))
Si eu iti multumesc Cristi. Esti unul din cei (atentie :) doi "mari" care-au raspuns invitatiei. Iar asta nu poate decat sa ma bucure.