De cand am scris articolul despre cum sa faci bani pe Internet primesc din ce in ce mai des mesaje, prin email sau YM, referitoare la ce trebuie sa faca pentru a avea domeniul propriu si la cum se poate construi un site cu ajutorul WordPress.
Deunazi m-am intalnit cu Dana Stanga, una dintre persoanele care ar dori sa isi creeze propriul site. Ea mi-a sugerat ideea de a scrie acest articol si ii multumesc pe aceasta cale.
Pasul 1 – cumpararea domeniului
Gandeste-te bine la ce nume de domeniu iti vei cumpara. De el poate depinde atat clasarea ta in motoarele de cautare, cat si dezvoltarea ulterioara a siteului tau. De asemenea trebuie sa te gandesti daca siteul tau se va adresa romanilor (domeniu .ro) sau celor de peste hotare (.com, .net, .org, .info, .eu … si asa mai departe).
Sa presupunem pentru acest tutorial ca te-ai hotarat sa cumpari domeniul numelemeu.com. Mergi pe siteul unui vanzator de domenii (va sfatuiesc sa cumparati domeniul de la GoDaddy.com; de ce? simplu, fiindca au preturi mici, 1.99 $/domeniu :) ) si cauti numelemeu.com, pentru a vedea daca acesta este sau nu deja cumparat. Daca nu este cumparat treci la urmatoarea etapa, cumpararea efectiva. Pentru acest lucru va fi nevoie de un card de credit / debit sau de un cont de PayPal.
In timpul procesului de cumparare a domeniului veti fi rugati sa creati un cont pe respectivul site. Scrieti DATELE VOASTRE REALE – nume, adresa, numar de telefon samd. Alegeti un nume de utilizator (campul username) si o parola (campul password). Apoi NOTATI-VA undeva username + password deoarece veti avea nevoie de ele mai tarziu pentru a modifica datele domeniului cumparat.
Cand acest proces de cumparare a domeniului s-a sfarsit veti fi posesorul domeniului numelemeu.com.
Pasul 2 – cumpararea hostingului
Ce este hostingul? Este spatiul fizic de pe un calculator, pe care il va ocupa siteul vostru. Pentru acest pas recomand folosirea serviciilor hostgator.com. De ce? Pretul mic + suportul excelent oferite de administratorii de sistem de la HostGator.
Odata ajunsi la hostgator.com accesati linkul Web Hosting. Recomand selectarea Baby Plan doar in cazul in care doriti sa aveti mai mult de 1 site / domeniu. Daca aveti doar un site, atunci optiunea Hatchling Plan este cea mai buna pentru voi.
Selectati pe ce perioada doriti achizitionarea hostingului. Recomand achizitionarea pe cel putin 1/2 an, daca nu chiar pe un an intreg, pentru a scuti astfel platile lunare si pentru a plati mai putin: cu cat perioada cumparata este mai mare cu atat plata lunara este mai mica. Repet: scrieti DATELE VOASTRE REALE in timpul procesului de inregistrare – nume, adresa, numar de telefon samd. Alegeti un nume de utilizator (campul username) si o parola (campul password).
Selectati I Currently Have a Domain Name atunci cand cumparati hostingul, deoarece aveti deja un domeniu. In campul prevazut acolo treceti numelemeu.com.
Cand aceasta operatiune va fi finalizata veti primi pe email datele de conectare atat la serverul vostru (pentru a urca fisierele siteului), cat si la panoul de administrare (Control Panel – de unde veti administra serverul).
Pasul 3 – configurarea domeniului
Cand ati primit emailul de la hosting, in interiorul lui veti gasi un link, catre panoul de administrare – Control Panel, care va avea forma https://xx.xx.xx.xx:yyyy/ sau https://mmm.zzz.com:yyy. Accesati acest link si introduceti apoi numele de utilizator + parola primite. Imediat ce v-ati autentificat, cautati in partea stanga jos un camp denumit Name Servers. Notati cele 2 valori.
Mergeti apoi la configurarea domeniului (in cazul GoDaddy.com – Domain Manager). Acolo accesati domeniul vostru, numelemeu.com, si gasiti un link care contine denumirea Nameservers. Dati click pe acel link si modificati valorile folosind cele 2 Name Servers din Control Panel retinute anterior. Salvati si dezautentificati-va.
Pasul 4 – configurarea hostingului
ACEST PAS VA FI URMAT DOAR DACA AVETI MAI MULTE DOMENII SI DORITI SA ADAUGATI UN ALT DOMENIU IN AFARA CELUI PE CARE IL AVETI DEJA SETAT.
In acest moment sunteti deja autentificat in panoul de administrare – Control Panel – la hosting. In partea dreapta veti gasi o caseta denumita Domains. In interiorul ei accesati linkul Addon Domains.
- New Domain Name: numelemeu.com
- Subdomain/Ftp Username: numelemeu (va fi completat automat)
- Document Root: public_html/numelemeu.com (va fi completat automat)
- Password: parola pe care o doriti
- Password (Again): scrieti din nou parola pe care o doriti
Apasati Add domain.
In acest moment pe serverul vostru s-a creat directorul numelemeu.com.
Acesta este directorul care va contine ulterior fisierele siteului!
Pasul 5 – setarile bazei de date pentru WordPress
In panoul de administrare a serverului cautati o caseta care are titlul Databases. Apasati pe MySQL Databases. In pagina care apare vom crea o baza de date si un utilizator pentru aceasta baza de date.
Crearea bazei de date
Chiar in deschiderea paginii veti vedea campul Create New Database. Denumiti cum vreti baza de date (de exemplu: baza1). Apasati Create Database.
Crearea utilizatorului bazei de date
In josul aceleiasi pagini se gaseste campul Add New User.
- Username: numele de utilizator pentru baza de date
- Password: parola pentru utilizatorul bazei de date
- Password (Again): repetati parola
Apasati Create User.
Acum va fi nevoie sa alocam acestui user drepturile de acces pentru baza de date pe care tocmai am creat-o.
In aceeasi pagina (ca si in cazul crearii bazei de date si al utilizatorul bazei de date) veti gasi campul Add User To Database. Selectati utilizatorul bazei de date si baza de date din meniuri si apasati Add.
In fereastra urmatoare selectati ALL PRIVILEGES si apoi Make Changes.
In acest moment aveti create: baza de date, utilizatorul bazei de date si conexiunea dintre ele.
Pasul 6 – descarcarea si urcarea fisierelor WordPress pe server
Accesati adresa ro.wordpress.org si descarcati pachetul WordPress. Dezarhivati fisierul .zip pe calculatorul vostru. Veti obtine un director numit wordpress, care contine toate fisierele pachetului WordPress.
Descarcati apoi un client de FTP care va va permite urcarea acestor fisiere pe serverul vostru. Gasiti un client de FTP folosind aceasta cautare pe Google. Instalati aplicatia pe calculatorul vostru.
Folosind acest client de FTP conectati-va la serverul vostru prin FTP utilizand datele primite prin email in momentul cumpararii pachetului de hosting.
O data autentificati veti vedea o lista de directoare. Selectati si intrati in public_html (sau httpdocs, in functie de hosting pe care-l aveti). Aici veti vedea directorul denumit numelemeu.com. Acesta este directorul siteului vostru, cel care ne intereseaza pe noi in acest exemplu. Intrati in el.
In fereastra alaturata mergeti unde stiti ca ati dezarhivat wordpress.zip rezultand directorul wordpress. Intrati in directorul wordpress, selectati TOATE fisierele si directoarele existente si trageti-le in fereastra cu directorul denumit numelemeu.com si asteptati sa se termine transferul tuturor directoarelor si fisierelor.
In acest moment ati pus practic fundatia „casei” siteului vostru.
Pasul 6 – instalarea propriu-zisa a WordPress-ului
Deschideti un browser web (Internet Explorer, Firefox, Opera etc) si scrieti numelemeu.com in bara pentru adresa. Veti vedea o pagina care aparent indica o eroare. Nu va faceti griji. Apasati Create a Configuration File. Apoi, in pagina urmatoare, apasati Let’s go!.
Acum ati ajuns la pagina unde trebuie scrise elementele bazei de date (configuratia de la pasul 5). Scrieti in campurile aferente si salvati.
DACA se afiseaza un mesaj de eroare cum ca nu poate fi creat fisierul wp-config.php, va trebui sa-l creati manual si apoi sa-l urcati pe server ca si in cazul urcarii directorului wordpress.
Puteti copia secventele de cod urmatoare intr-un fisier de Notepad. Il modificati cu datele necesare instalarii voastre, il salvati ca wp-config.php, dupa care il urcati in acelasi folder unde se afla celelalte fisiere.
<?php // EDITATI AICI MySQL settings define('DB_NAME', 'numele bazei de date'); define('DB_USER', 'utilizatorul bazei de date'); define('DB_PASSWORD', 'parola bazei de date'); // NU EDITATI MAI JOS DE AICI define('DB_HOST', 'localhost'); define('DB_CHARSET', 'utf8'); define('DB_COLLATE', ''); $table_prefix = 'wp_'; define ('WPLANG', 'ro_RO'); define('WP_DEBUG', false); if ( !defined('ABSPATH') ) define('ABSPATH', dirname(__FILE__) . '/'); require_once(ABSPATH . 'wp-settings.php'); ?>
Dupa ce ati plasat configurarea bazei de date (prin oricare din cele doua metode) treceti la setarile de baza ale blogului: numele blogului si descrierea sa.
In ultima pagina de configurare a WordPress veti fi rugati sa completati numele de utilizator si parola administratorului acelui blog. Feriti-va sa alegeti ca numele de utilizator admin. Este primul care va fi incercat de catre un rauvoitor, in cazul in care va vrea sa faca stricaciuni.
Sper sa ma fi facut inteles :) Pentru intrebari / completari / sugestii / reclamatii folositi cu incredere formularul de comentarii :D
hostgator sunt ieftini, suport bun, dar sunt…departe si se incarca greu. O varianta pe care am folosit-o la un moment dat pentru ro, pana sa imi tin singur un server, a fost hostvision.ro de care am fost multumit (si nu mai am nimic la ei si nu fac reclama :) )
Domeniu .ro cu inregistrare imediata si plata in 7 zile prin jump.ro la pret mai mic decat rotld chiar.
Spor!
Pentru inregistrare domenii .ro eu recomand intotdeauna claus.ro . Il stiu personal pe Claudiu (e un tip extrem de serios) iar preturile sunt, la fel cum spuneai si tu de jump . ro, sub pretul RoTLD.
Cat despre HostGator numai de bine. Sunt la ei de 2 ani si intentionez sa continuu. Asta in cazul in care nu voi trece pe un dedicat ;)
ma chinui de ceva vreme sa fac un site si numa` nu reusesc.Mai exact nu problema creeri ma preocupa ci a hostingului.In sensul ca vreau sa gazduiesc acel site pe serverul meu.Ma poate ajuta cineva sa fac asta?
Exista cumva pe platforma wordpress vreo modalitate de a pune pe pagina principala a unui blog/site optiunea de alegere a limbii (cum au unele site-uri EN, RO) si sa imi pot sorta articolelescrise in engleza pe EN , respectiv cele pe romana pe RO. Sau ca sa fac asta ar trebui sa imi construiesc site-ul paginile in html si nu pe o platforma deja predefinita ?
@Fitiu Ioan: Cu un plugin de traducere e mai complicat, insa poti crea folderul „en” iar in el instalezi un alt WordPress pe care il tii pentru articolele in engleza ;) Asta daca ai domeniul tau + hosting proprii …
Multam pt raspuns….Pai in curand intentionez sa imi iau domeniu si hosting…doar ca nu sunt prea familiar cu sistemul de management al fisierelor ( cPanel ftp etc). Ma gandeam ca daca fac site-ul intru-un editor html gen dreamweaver ar fi simplu sa fac doua sectiuni En si Ro si sa linkez articolele. Dar o sa ian in calcul si optiunea amintita de tine mai sus.
Cu placere Ioan. Parerea mea e sa mergi pe WordPress. Din 2 motive:
1. poti face foarte usor modificari la tema / articole
2. este un soft atat de folosit incat vei gasi orice tip de plugin necesar + e updatat frecvent.
alut,
Desi e vechi postul sper ca e ok ca adaug un comentariu aici.
Am inceput sa scriu de putin timp in urma. Am ales wordpress si am fost multumit. Mi-am cumparat domeniu de la Romarg si am hosting gratuit de la blogger/google.
Imi poti spune, daca pot instala in conditiile astea o platforma wordpress peste blogger? Sau ce ar trebui sa fac sa scap de blogger?
Mersi.
Salut Luci. Poti instala WP, dar nu peste Blogger. Trebuie sa cumperi hosting, iar acolo sa iti hostezi noul site. Din cate stiu eu ai posibilitatea de a exporta din Blogger tot ce ai si apoi sa importi in noul site WP creat.
Spor la treaba! :)
Buna! Am cumparat si eu un domeniu de la Rotls si hosting de la o firma Romag. Am primit pe e-mail mai multe nume de servere.
In momentul in care configurez la Rotld treb sa bag doar cele 4 nume de servere sau trebuie sabag si name servarul si ip servar?
nu ma pricep prea bine happy
Buna Aina. La RoTLD, la sectiunea „Nameservers” trebuie sa pui doar datele de la acele servere (de forma ns1…., ns2… ) pe care ti le-a trimis Romarg.
Sper sa te fi ajutat. Bafta!
Multumesc pentru raspuns. Asa am facut si eu insa cand am trecut la urmatorul pas Configurarea Hostingului imi da eroare. Primsc urmatorul raspuns: „You cannot park your main domain! ” Mai trebuie sa fac ceva inainte ?
Nu. Acum ca ai setat DNS-ul, ar trebui sa incepi sa contruiesti siteul si sa il urci pe hosting.
Apoi, dupa ce l-ai urcat, daca mergi la domeniultau.ro ar trebui sa-l vezi.
Pai am incercat sa merg dupa pasii pe care i-ati prezentat mai sus dar la pasul Pasul 4 – configurarea hostingului cand am dat la Addon Domain imi da eroare . Nu merge. Este posibil sa nu se fi facut sinconizarea la servere de la cei de la Rotld?
Nu am primit nici un fel de confirmare in care sa ma atentioneze daca s-a efectuat. Am introdus nameserverele sambata dupaamiaza. Sa mai astept?
Nameserverele s-au updatat cu siguranta pana acum.
Domeniul tau a fost deja adaugat, evident, pe hosting. In momentul in care ai cumparat hostingul ti-au cerut aceste date.
Acel pas 4 ar trebui urmat daca ai mai multe domenii pe acel hosting (ar trebui sa scriu asta in articol, bine ca mi-ai spus :) ).
Deci, acum, mai trebuie doar sa te conectezi la ftp si sa urci siteul in folderul public_html sau www (e denumit altfel in functie de configurarea hostingului).
Am urmat noile indicatii am deschis ftp si am urcat wordpress in public html.
Evident pasul urmator iar nu merge happy ).
Imi raspunde ca : „Conexiunea nu e sigura” .
Trebuie sa iau un certificat! happy ).
Cand ti-a spus „Conexiunea nu e sigura”? Cand ai deschis siteul tau sau cand ai accesat Cpanel? Daca e cazul 2, atunci nu e niciun bai :) apesi pe „Proceed anyway” sau ce buton ai acolo, ca sa treci mai departe.
Mi-a spus “Conexiunea nu e sigura” in momentul in care am deschis browser web Internet Explorer si am dat cautare la site. Inca nu il gaseste. Normal nu ar fi trebuit sa imi apara o pagina goala in momentul in care il caut pe net chiar daca nu am instalat WordPress?
Nu mi-l gaseste!
Nu, nu e „normal” sa iti gaseasca siteul daca NU AI NIMIC pe el.
Dupa ce ai urcat fisierele WordPress pe ftp, scrie domeniultau.ro in bara pentru adresa a browserului. Ar trebui sa-ti apara fereastra de configurare.
Deci nu mai inteleg nimic!
Am comparat domeniul de la rotld si host de la Romarg. Am introdus la Rotld nameserverele pe care mi le-au dat cei de la Romarg. In acest punct daca scriu in browser-ul de internet numele site-ului (in cazul meu mathmoreeasy.ro ) pe Firefox imi gaseste o pagina cu avertizarea Conexiunea nu exista (daca merg mai departe imi deschide o pagina de prezentare Certificate de siguranta Gecad)
Daca caut site-ul pe alt Browser: Opera sau Google crome imi da eroarea 404 Not Found.
Insa in toate tutorialele pe care le-am vizualizat (si pe toata lumea pe care am intrebat) imi spune ca ar trebui sa imi deschida o pagina goala in care sa scrie index……
Am contactat Romarg si ei spun ca nu este de la ei ca sa verific ca pagina nu exista. (Sunt deja 5 zile de cand am introdus nameserverele scazand zilele de sambata si duminica).
Este posibil sa fie de la Rotld sau am facut eu vre-o greseala?
Aina cand deschid pagina de la mathmoreeasy.ro apare ceva => domeniul se vede => ai configurat OK partea de la RoTLD.
Vezi punctul 6 de aici! Ai urcat fisierele, DAR nu le-ai mutat din folderul „WordPress” in radacina! Asta era problema. (pot fi vazute acum la mathmoreeasy.ro/wordpress/ :P )
Salutare ! In primul rand multumesc frumos pt ajutorul acordat dar, ca orice nepriceput al tehnologiei, am intampinat o problema :D La pasul 6, instalarea propriu ziua a wordpressului..cand scriu cameramirunei.ro primesc o eroare (404 Not Found The resource requested could not be found on this server!) iar cand scriu cameramirunei.com (The DNS name does not exist. Error Code: INET_E_RESOURCE_NOT_FOUND). Ma poti ajuta te rog frumos? am tot citit pe internet dar nu m-am lamurit…multumesc frumos!!
Vad ca pana la urma te-ai descurcat, domeniul e OK. La fel si WP :D Bravo!