De cand am scris articolul despre cum sa faci bani pe Internet primesc din ce in ce mai des mesaje, prin email sau YM, referitoare la ce trebuie sa faca pentru a avea domeniul propriu si la cum se poate construi un site cu ajutorul WordPress.

Deunazi m-am intalnit cu Dana Stanga, una dintre persoanele care ar dori sa isi creeze propriul site. Ea mi-a sugerat ideea de a scrie acest articol si ii multumesc pe aceasta cale.


Pasul 1 – cumpararea domeniului

Gandeste-te bine la ce nume de domeniu iti vei cumpara. De el poate depinde atat clasarea ta in motoarele de cautare, cat si dezvoltarea ulterioara a siteului tau. De asemenea trebuie sa te gandesti daca siteul tau se va adresa romanilor (domeniu .ro) sau celor de peste hotare (.com, .net, .org, .info, .eu … si asa mai departe).

godaddy cautareSa presupunem pentru acest tutorial ca te-ai hotarat sa cumpari domeniul numelemeu.com. Mergi pe siteul unui vanzator de domenii (va sfatuiesc sa cumparati domeniul de la GoDaddy.com; de ce? simplu, fiindca au preturi mici, 1.99 $/domeniu :) ) si cauti numelemeu.com, pentru a vedea daca acesta este sau nu deja cumparat. Daca nu este cumparat treci la urmatoarea etapa, cumpararea efectiva. Pentru acest lucru va fi nevoie de un card de credit / debit sau de un cont de PayPal.

In timpul procesului de cumparare a domeniului veti fi rugati sa creati un cont pe respectivul site. Scrieti DATELE VOASTRE REALE – nume, adresa, numar de telefon samd. Alegeti un nume de utilizator (campul username) si o parola (campul password). Apoi NOTATI-VA undeva username + password deoarece veti avea nevoie de ele mai tarziu pentru a modifica datele domeniului cumparat.

Cand acest proces de cumparare a domeniului s-a sfarsit veti fi posesorul domeniului numelemeu.com.


Pasul 2 – cumpararea hostingului

Ce este hostingul? Este spatiul fizic de pe un calculator, pe care il va ocupa siteul vostru. Pentru acest pas recomand folosirea serviciilor hostgator.com. De ce? Pretul mic + suportul excelent oferite de administratorii de sistem de la HostGator.

Odata ajunsi la hostgator.com accesati linkul Web Hosting. Recomand selectarea Baby Plan doar in cazul in care doriti sa aveti mai mult de 1 site / domeniu. Daca aveti doar un site, atunci optiunea Hatchling Plan este cea mai buna pentru voi.

hostgator cumparare 1 hostgator cumparare 2 hostgator cumparare 3

Selectati pe ce perioada doriti achizitionarea hostingului. Recomand achizitionarea pe cel putin 1/2 an, daca nu chiar pe un an intreg, pentru a scuti astfel platile lunare si pentru a plati mai putin: cu cat perioada cumparata este mai mare cu atat plata lunara este mai mica. Repet: scrieti DATELE VOASTRE REALE in timpul procesului de inregistrare – nume, adresa, numar de telefon samd. Alegeti un nume de utilizator (campul username) si o parola (campul password).

Selectati I Currently Have a Domain Name atunci cand cumparati hostingul, deoarece aveti deja un domeniu. In campul prevazut acolo treceti numelemeu.com.

Cand aceasta operatiune va fi finalizata veti primi pe email datele de conectare atat la serverul vostru (pentru a urca fisierele siteului), cat si la panoul de administrare (Control Panel – de unde veti administra serverul).


Pasul 3 – configurarea domeniului

hostgator dnsCand ati primit emailul de la hosting, in interiorul lui veti gasi un link, catre panoul de administrare – Control Panel, care va avea forma https://xx.xx.xx.xx:yyyy/ sau https://mmm.zzz.com:yyy. Accesati acest link si introduceti apoi numele de utilizator + parola primite. Imediat ce v-ati autentificat, cautati in partea stanga jos un camp denumit Name Servers. Notati cele 2 valori.

godaddy domain manager godaddy dns godaddy dns godaddy dns

Mergeti apoi la configurarea domeniului (in cazul GoDaddy.comDomain Manager). Acolo accesati domeniul vostru, numelemeu.com, si gasiti un link care contine denumirea Nameservers. Dati click pe acel link si modificati valorile folosind cele 2 Name Servers din Control Panel retinute anterior. Salvati si dezautentificati-va.


Pasul 4 – configurarea hostingului

ACEST PAS VA FI URMAT DOAR DACA AVETI MAI MULTE DOMENII SI DORITI SA ADAUGATI UN ALT DOMENIU IN AFARA CELUI PE CARE IL AVETI DEJA SETAT.

hostgator addon domains hostgator addon domains

In acest moment sunteti deja autentificat in panoul de administrare – Control Panel – la hosting. In partea dreapta veti gasi o caseta denumita Domains. In interiorul ei accesati linkul Addon Domains.

 • New Domain Name: numelemeu.com
 • Subdomain/Ftp Username: numelemeu (va fi completat automat)
 • Document Root: public_html/numelemeu.com (va fi completat automat)
 • Password: parola pe care o doriti
 • Password (Again): scrieti din nou parola pe care o doriti

Apasati Add domain.
In acest moment pe serverul vostru s-a creat directorul numelemeu.com.
Acesta este directorul care va contine ulterior fisierele siteului!


hostgator baza de date

Pasul 5 – setarile bazei de date pentru WordPress

In panoul de administrare a serverului cautati o caseta care are titlul Databases. Apasati pe MySQL Databases. In pagina care apare vom crea o baza de date si un utilizator pentru aceasta baza de date.

hostgator baza de date

Crearea bazei de date

Chiar in deschiderea paginii veti vedea campul Create New Database. Denumiti cum vreti baza de date (de exemplu: baza1). Apasati Create Database.

hostgator baza de date

Crearea utilizatorului bazei de date

In josul aceleiasi pagini se gaseste campul Add New User.

 • Username: numele de utilizator pentru baza de date
 • Password: parola pentru utilizatorul bazei de date
 • Password (Again): repetati parola

Apasati Create User.

hostgator baza de dateAcum va fi nevoie sa alocam acestui user drepturile de acces pentru baza de date pe care tocmai am creat-o.

In aceeasi pagina (ca si in cazul crearii bazei de date si al utilizatorul bazei de date) veti gasi campul Add User To Database. Selectati utilizatorul bazei de date si baza de date din meniuri si apasati Add.

hostgator baza de dateIn fereastra urmatoare selectati ALL PRIVILEGES si apoi Make Changes.

In acest moment aveti create: baza de date, utilizatorul bazei de date si conexiunea dintre ele.


Pasul 6 – descarcarea si urcarea fisierelor WordPress pe server

Accesati adresa ro.wordpress.org si descarcati pachetul WordPress. Dezarhivati fisierul .zip pe calculatorul vostru. Veti obtine un director numit wordpress, care contine toate fisierele pachetului WordPress.

Descarcati apoi un client de FTP care va va permite urcarea acestor fisiere pe serverul vostru. Gasiti un client de FTP folosind aceasta cautare pe Google. Instalati aplicatia pe calculatorul vostru.

ftpFolosind acest client de FTP conectati-va la serverul vostru prin FTP utilizand datele primite prin email in momentul cumpararii pachetului de hosting.

O data autentificati veti vedea o lista de directoare. Selectati si intrati in public_html (sau httpdocs, in functie de hosting pe care-l aveti). Aici veti vedea directorul denumit numelemeu.com. Acesta este directorul siteului vostru, cel care ne intereseaza pe noi in acest exemplu. Intrati in el.

In fereastra alaturata mergeti unde stiti ca ati dezarhivat wordpress.zip rezultand directorul wordpress. Intrati in directorul wordpress, selectati TOATE fisierele si directoarele existente si trageti-le in fereastra cu directorul denumit numelemeu.com si asteptati sa se termine transferul tuturor directoarelor si fisierelor.

In acest moment ati pus practic fundatia „casei” siteului vostru.


Pasul 6 – instalarea propriu-zisa a WordPress-ului

Deschideti un browser web (Internet Explorer, Firefox, Opera etc) si scrieti numelemeu.com in bara pentru adresa. Veti vedea o pagina care aparent indica o eroare. Nu va faceti griji. Apasati Create a Configuration File. Apoi, in pagina urmatoare, apasati Let’s go!.

wordpress wordpress wordpress

Acum ati ajuns la pagina unde trebuie scrise elementele bazei de date (configuratia de la pasul 5). Scrieti in campurile aferente si salvati.

DACA se afiseaza un mesaj de eroare cum ca nu poate fi creat fisierul wp-config.php, va trebui sa-l creati manual si apoi sa-l urcati pe server ca si in cazul urcarii directorului wordpress.

Puteti copia secventele de cod urmatoare intr-un fisier de Notepad. Il modificati cu datele necesare instalarii voastre, il salvati ca wp-config.php, dupa care il urcati in acelasi folder unde se afla celelalte fisiere.

<?php
// EDITATI AICI MySQL settings
define('DB_NAME', 'numele bazei de date');
define('DB_USER', 'utilizatorul bazei de date');
define('DB_PASSWORD', 'parola bazei de date');

// NU EDITATI MAI JOS DE AICI
define('DB_HOST', 'localhost');
define('DB_CHARSET', 'utf8');
define('DB_COLLATE', '');
$table_prefix = 'wp_';
define ('WPLANG', 'ro_RO');
define('WP_DEBUG', false);
if ( !defined('ABSPATH') )
  define('ABSPATH', dirname(__FILE__) . '/');
require_once(ABSPATH . 'wp-settings.php');
?>

Dupa ce ati plasat configurarea bazei de date (prin oricare din cele doua metode) treceti la setarile de baza ale blogului: numele blogului si descrierea sa.

In ultima pagina de configurare a WordPress veti fi rugati sa completati numele de utilizator si parola administratorului acelui blog. Feriti-va sa alegeti ca numele de utilizator admin. Este primul care va fi incercat de catre un rauvoitor, in cazul in care va vrea sa faca stricaciuni.

Sper sa ma fi facut inteles :) Pentru intrebari / completari / sugestii / reclamatii folositi cu incredere formularul de comentarii :D