Plecand de la articolul Dojonelei am hotarat sa sharuiesc si eu metodele prin care tin maleficii robotei departe de blogurile mele.

1. Akismet

Vine „la pachet” cu WordPress. Nu trebuie decat sa activati pluginul si sa luati o cheie pentru accesarea API-ului de la Akismet. In cazul in care aveti mai multe bloguri, aceasta cheie poate fi folosita de fiecare data cand activati Akismet pe unul dintre ele.

Akismet elimina spamul in proportie de 80%. „Bun bun … si cu restul de 20% ce facem?” veti intreba, probabil.
Puteti lasa doar Akismet si sa incercati sa tineti pasul cu stersul spamului (nerecomandat daca aveti mai mult de 2-3 bloguri) sau puteti folosi alte 2-3 „arme” impotriva roboteilor.


2. Cum setez eu /wp-admin/options-discussion.php

Cam cum se vede in imaginea alaturata :)

  • Autorul comentariului este obligat sa-si treaca numele si adresa e-mail
  • Autorul comentariului trebuie sa aiba cel putin un comentariu aprobat anterior
  • Retine comentariul in moderare daca are mai mult de 1 legaturi in el.
  • Lista neagra a comentariilor (Blacklist) e updatata manual o data la 3-6 luni

3. reCAPTCHA

Foarte des folosit inca de la lansarea sa acest captcha (o imagine aleatorie care contine de fapt cifre / litere) este un excelent asset pentru orice site, nu numai pentru WordPress. Dojonela, desi nu iti place sa il completezi te-ar scapa de multe belele daca l-ai pune si la siteurile tale.

La fel ca si pentru Akismet, pentru reCAPTCHA ai nevoie de acces la APi-ul lor. Creezi 2 chei, le copy/paste la tine in config-ul pluginului si gata.


4. NtzAntispam

Un plugin anti-spam realizat de Ionut (da, un roman ;) ). NtzAntispam foloseste o metoda FOARTE eficienta de a stopa spamul. Un camp ascuns pe care doar robotii il completeaza. Logic, acel comment este catalogat spam, deci nu va fi publicat. Ba mai mult, va afisa robotului mesajul: „Spammer!” :-j


(optional) 5. Spam Karma 2

Desi acest plugin nu a mai fost updatat de catre creatorul lui incepand cu versiunea 2.6 sau 2.7 (cred) a WordPressului, SK2 isi face treaba de minune! Foloseste o varietate de metode pentru a depista roboteii. Intre ele:

  • Encrypted Payload – are grija ca formularul de contact sa fie incarcat inainte ca un comentariu sa fie publicat.
  • Stopwatch – comentatorul trebuie sa fi stat pe acea pagina un anumit numar de secunde inainte de a posta un comentariu – logic, doar roboteii nu stau :)
  • Captcha Check – daca pluginul nu e sigur ca are de-a face sau nu cu un robotel atunci il pune sa completeze captha.
  • Blacklist – daca un IP / website este in blacklist, SK2 nu va permite postarea unui comentariu de la acest IP / website oricat de des va incerca acel IP / site sa posteze

(optional) 6. WP-SpamFree

WP-SpamFree este un plugin, aproape la fel de bun ca SK2, care (printre altele) seteaza un cookie pe calculatorul vizitatorului. Daca acest cookie nu e retinut dupa incercarea de publicare a comentariului => e robotel.


Eu folosesc primele 5 din cele 6 metode pentru a opri spamerii. Daca aveti si alte pluginuri, sau combinatii de pluginuri / metode, despre care stiti ca functioneaza v-astept cu un comentariu ;)